sobota 9. srpna 2014

Historická zavazadla: kupecký vak - Historical baggage: market wallet






      Vítám Vás u dalšího seriálu věnovaného zavazadlům. I když se budete živit výhradně plody přírody a neponesete žádnou "vyráběnou" potravu, narazíte na problém jak tyto plodiny přenášet. Není totiž možně přežít jen tak, že se najím tam, kde jídlo najdu. Je nutné počítat s tím, že po cestě dlouhou dobu nemusím žádné vhodné potraviny najít. Navíc je rozumnější kombinovat pestrou stravu proto, aby nedošlo k vyhladovění z monodiety nebo jiným zdravotním komplikacím hrozícím na dlouhodobých výpravách.

       Kupecký vak může být jedním z možných řešení jak přenášet sebrané potraviny, nebo další suroviny jako mouku na pečení bannoku, ovesné vločky na zahuštění polévek, či další potraviny jen obtížně nahraditelné nebo získatelné z přírody.

      Na kresbách a obrazech se vyskytuje kupecký vak již v hluboké historii. Jeho hlavními výhodami jsou jednoduchá konstrukce, nízká váha a snadná údržba. Jedná se v podstatě o jenoduchý "rukáv" sešitý tak, aby vprostřed zůstal otvor. Vzniknou tak dva spojené sáčky, které můžete samostatně plnit. Je lehký a skladný, takže není problém v případě, že ho nepoužíváte složit a uschovat v tašvici nebo mošně. Lněné plátno zase snadno vyperete.


      Další nespornou výhodou je variabilita jeho nošení. Způsobů je hned několik, za opaskem, přes rameno nebo na tyči. Jako sedlové brašny, případně jednoduše v ruce. Je tak možné v případě potřeby vzít samostatně kupecký vak s potravinami a s nejnutnějším vybavením vyrazit, nebo ho připevnit na větší zavazadlo a v klidu vyrazit na pochod.

      Velikost vaku je různá, v 18. století se nejčastěji pohybovala kolem jednoho metru délky a třiceti centimetrů šířky. Mnohdy byly ze vzorované látky, případně zdobené lemováním, výšivkou nebo monogramem majitele.










Edward Smith
Hraničář
&
H' Ænnah Smith

2 komentáře:

  1. Zajímavý článek a zase jsem se dozvěděl něco nového. Je vidět, že doba šla co se zavazadel týče hodně dopředu :D. Zrovna dneska jsem si pořizoval nový turistický batoh. Chystáme se v létě na čundr, kde budeme podnikat plno výletů a bez pořádného batohu, kam se mi vejdou všechny věci, bych si to nedovedl představit.

    OdpovědětVymazat
  2. Teda, to vypadá fakt skvěle! :D Dcera jede za 14 dní na tábor, kde bude celo táborová hra "rytířský turnaj", tak by se jí něco takového určitě hodilo. Musím ji ještě vytvořit kostým, tak alespoň vím, kde hledat inspiraci. Možná by si v tom mohla vézt i nějaký chléb, který ji namažu jako svačinu na cestu.

    OdpovědětVymazat