pátek 3. října 2014

Rostliny na cestách: heřmánek pravý - Plants on the roads: Matricaria chamomilla


      Hned na úvod se musím přiznat, že nejsem botanik a bylinkářství mě nikdy moc nebavilo. Na druhou stranu nemám v úmyslu psát o využití rostlin pouze z hlediska lidového léčitelství, ale obecně z pohledu využitelnosti při dlouhodobém pobytu v přírodě. Nechci psát o vzácných bylinách rostoucích pouze na třech místech na planetě, ale o rostlinách obecně známých, které potkáváte takřka na každém kroku.


Heřmánek pravý
      Heřmánek pravý (Matricaria recutita), nebo také lékařský, lidově kamilka, rumanček, marunka... naleznete na slunných místech od nížin po podhůří, nejčastěji u cest, na úhorech nebo rumištích. Má 20 až 50 centimetrů vysoký rozvětvený stonek. Heřmánek na rozdíl od rmenu sličného, se kterým je často zaměňován,  nemá mnoho listů. Květ má klenuté žluté lůžko a hvězdici kuželovitých okvětních lístků. Květní lůžko je duté, můžete tak rozlišit heřmánek od rmenu, pokud si nebudete jistí.
Heřmánek - květ

      Z heřmánku sbíráme pouze květ, je z něj možné připravit čaj, nebo odvar. Květ je možné přidat i do tuku a připravit tak mast. Je užíván především pro své protizánětlivé, desinfekční a uklidňující účinky. Květ heřmánku sbírejte v plném květu, kdy obsahuje nejvíce léčivých látek. Květ uštípněte maximálně s dvoucentimetrovou stopkou a sušte ho ve stínu.

Heřmánek - lodyha a list
      Nejčastěji využijete zřejmě čaj k léčbě kašle, nachlazení, nebo zánětu močových cest. Je také účinný na zklidnění žaludku, pomáhá při léčbě průjmu a nadýmání. Má dobrý vliv na nervový systém. Odvar užijete především ke koupelím, nebo obkladům na léčbu kožních vyrážek, špatně se hojících ran, kožních zánětů, na vyplachování očí při zánětu spojivek, nebo při ošetřování popálenin. Odvar můžete také inhalovat při rýmě. Mast je vhodná při problémech s hemoroidy nebo na ošetření odřenin. Brání tvorbě jizev.

      Heřmánek je tak první pomoc při nejčastějších zdravotních obtížích, které vás mohou na cestách potkat. Proto je dobré několik porcí sušeného heřmánku nosit sebou a pravidelně jeho zásobu doplňovat. Musím ovšem ještě uvést, že žádná bylina není všespásná a při přetrvávajících obtížích je nutné vyhledat pomoc lékaře. Tyto znalosti vám ovšem mohou transport k lékaři výrazně usnadnit.

Edward Smith
Hraničář

2 komentáře:

  1. Jéé, opravdu moc děkuji za krásný a zajímavý článek! My s manžele chodíme každý rok na několika denní výlety po České republice a většinou si při tom nasbíráme v lese nějaké bylinky a z těch si potom večer na ohni v ešusu děláme čaje. Už se na letošní výlet zase strašně těším.

    OdpovědětVymazat
  2. Heřmánek je fakt super. Já ho mám hrozně rád jen tak vyvařený ve vodě, kdy si z něj udělám na ohni čaj. Mám vybavení do přírody na vaření různých čajů a celkově jídel a nemůžu si to vynachválit. A když jdu někde po louce, tak si vždycky nasbírám pár bylinek na večer, na ohni je nechám jen tak lehce proschnout a pak je to čaj jak malina! :)

    OdpovědětVymazat