neděle 24. března 2013

Jak vyrobit čínský knoflík - How to make chinese button

čínské textilní zapínání

      Čínské textilní zapínání je tradiční součástí asijské kultury. Jeho užití na oděvu ma své nesporné výhody. Nejen, že je celkem snadné ho vyrobit, je měkké, takže nezpůsobuje zbytečné otlaky, ale v případě nutnosti je možné ho rozplést a získat tak poměrně dlouhý kus kvalitního provázku. Jeho užitím získá kostým výrazný orientální vzhled, nehledě na to, že není nutné vytvářet knoflíkové dírky.

      Začněte nejprve tím, že si nastříháte potřebný materiál. Šňůru o průměru 3 milimetry si nastříhejte na délku 75 centimetrů. Začněte poutkem, uvážete ho tak, že v prostředku šňůry vytvoříte kličku vpravo.
  
Bohužel nějak nefunguje automatická galerie generovana bloggerem, tak jsem byl nucen fotografie přesunout na Flickr, bude se lépe procházet mezi fotkami, je možné je libovolně zvětšovat a upravovat rychlost procházení. Bohužel se budete muset obejít bez popisu fotek.


označená šňůra
      V prostřed uzlu vám zůstane kousek šňůry, který je označen písmenem A. Ten při utahování uzlu musíte povytáhnout tak na centimetr ven, tím vám vznikne poutko. Pokud budete vázat druhou část zapínání, tedy knoflíkový uzlík, ten budete vázat stejně. Část šňůry A ovšem povytáhnete pouze tolik, aby se "neutopila" v uzlu.

  Takto uvážete knoflíkový uzel, už toto stačí k jeho plné funkčnosti. Dovedu si představit, takto nahradit poškozené zapínání na pouzdru nože, pokud budete plést z kůže. Nebo například vyrobit zapínání tašvice. Pokud ovšem chcete využít knoflíkové uzly k zapínání oděvu je nutné vytvořit jěště nějakou základnu, kterou bude na oděv přišit. Je možné uplést jakýkoli ozdobný plochý uzel. Pokud plést neumíte, je možné dokonce zbytky šňůry přišít na oděv v ozdobném rozložení, vytvářející nějaký zajímavý obrazec.

      Já vám nyní ukážu jak uplést uzel zvaný mata. Myslím, že postup vázání je zachycen poměrně dobře, ale pokud přece jen budete mít nějaké dotazy, klidně napište. Poznamenám pouze, že je vhodné uzel průběžně dotahovat během vázání. Bude se vám tak v uzlu mnohem lépe orientovat.

      Tak když máte uvázanou matu, stačí knoflík obrátit z rubu a volné konce šňůry sešít a zkrátit na požadovanou délku, tak aby pod knoflíkem nevykukovali.

      Když budete zapínání přišívat na oděv, veďte nit tak, aby byla skryta pod hornímy závity šňůry.





Edward Smith
Hraničář

2 komentáře:

  1. Netuším z jakého důvodu nefunguje galerie a odkazy na zvětšenou fotku. Prozatím jsem to vyřešil zvětšením fotek...

    OdpovědětVymazat
  2. Aktualizace.
    Použili jsme Flickr, snad to bude teď přehlednější.

    OdpovědětVymazat