pátek 25. ledna 2013

preparace kostí pro výrobu nástrojů - preparation of bones for tools


      Výroba nástrojů z kostí je stará jako lidstvo samo, a pravděpodobně se ji při dlouhodobém pobytu v přírodě nevyhnete ani vy. Z kostí se vyrábělo nepřeberné množství výrobků. Od těch nejmenších, jako jsou jehly, knoflíky a šperky, přes zbraně, až třeba po zemědělské nářadí. Každopádně není od věci, tak jako ostatní dovednosti, i tuto si osvojit dříve, než ji budete potřebovat.

      Naprostou většinu výrobků ovšem není možné vyrobit ze syrových kostí, jednodušše proto, že se kosti brzy začnou kazit. Tkáně a tuk začnou zahnívat a tak je nutné kosti nejprve upravit. Nejjednodušší je kosti zahrabat do mraveniště, kusadla se postaraji o tkáně a kyselina mravenčí kosti pěkně vybělí. Osobně ale nerad vyrušuju z klidu tyhle malé lesní tvorečky, navíc to trvá velmi dlouho a výsledek je nejistý. Je možné nechat kosti poblíž mraveniště, kde si je najdou, ale riskujete, že vám je odnese liška. Proto si dnes ukážeme jak na to v teple domova.

       Kosti rozdělte v kloubech a vařte tak dlouho, až tkáně samy začnou odpadávat. Pokud se vám do rukou dostaly čerstvé kosti, byla by škoda z nich neuvařit polévku. Až kosti vyvaříte, očistěte je od zbytků tkání a pokud je nepotřebujete v celku, je dobré je rozříznout a pomocí drátěného háčku vyškrabat dřeň. Poté je opět vyvařte. Tentokrát do vody, ale přidejte prací prášek nebo mýdlo. Tím kosti odmastíte.

      Vyvařené a odmaštěné kosti mají šedožlutou barvu a stále ještě nejsou vhodné pro další zpracování. Představují totiž stále živnou půdu pro bakterie a můžou se začít kazit. Proto kosti ponořte do vysokoprocentního peroxidu vodíku (H2O2 - triv. kysličník), ten kosti dezinfikuje a vybělí. Peroxid používaný v lékařství je pouze 3% vodný roztok a proto se k tomuto účelu nehodí. Použijte nejméně 15% technický peroxid, ale raději 30% i více. Takto koncentrovaný peroxid je poměrně agresivní žíravy oxidant, dodržujte  proto zásady bezpečnosti práce.

      Preparované kosti skladujte na suchém chladném místě. K jejich zpracování stačí už jenom představivost. Velice pěkné jsou například  šperky s technikou scrimshaw, nebo vyřezávané motivy, ale o tom zas někdy příště.




Edward Smith
Hraničář


2 komentáře:

  1. Ahoj, na jak dlouho ponořit kost do peroxidu?

    Díky moc!
    Lesní želva

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj,
    doba je odvislá od koncentrace peroxidu.
    U 30% mačím kosti 4 - 6 hodin. Ale i když jsem je tam nechal přes noc, tak jim to nijak neublížilo.

    OdpovědětVymazat