středa 26. prosince 2012

Jak vyrobit troud, díl druhý: práchnová trubička – How to make tinder, second part: the tinder tube


Troudová, nebo práchnová trubička.
 
      Dnes si ukážeme, nejen způsob výroby, ale zároveň i přepravy kvalitního troudu.
Práchno je na rozdíl od hubky velice křehké a je tak problém ho bezpečně přepravovat. Uchovávání troudu v kovových trubičkách a křesání do nich máme nálezy doloženo od druhé poloviny šestnáctého století. Je dost pravděpodobné, že se používali i dříve, ovšem z jiného materiálu, jako kost, nebo tvrdé dřevo a nedochovali se. Ovšem v podobě v jaké vám ji přinášíme my, je známa až z přelomu osmnáctého a devatenáctého století.

Konstrukce.
      Její konstrukce je velmi jednoduchá, jedná se pouze o měděnou, nebo mosaznou trubičku, do které poskládáte kousek lněné, nebo bavlněné látky. Ústí trubičky a tedy i samotný troud, je chráněn dřevěným, nebo kovovým korálkem, který se na ústí přitahuje pomocí krátkého řetízku s háčkem zapíchnutým do tkaniny.

Trubička připravena k přepravě.
      Před prvním použitím, konec hadříku zapalte a nechte pořádně prohořet, potom ho volným koncem zatáhněte zpět do trubičky, tím přitáhnete i korálek na ústí a hadřík rychle uhasne. Proto, aby při přepravě nedocházelo k povolování korálku a tím i nebezpečí otřepení troudu z tkaniny, stačí na volném konci látky uvázat uzel.

      Při rozdělávání ohně se postupuje obdobně. Po vykřesání jiskry vložte trubičku do připraveného "hnízda" a po rozfoukání stačí látku zase zatáhnout do trubičky. Tímto způsobem vám bude vznikat stále nový troud.

Edward Smith
Hraničář

Žádné komentáře:

Okomentovat