úterý 14. srpna 2012

Jak vyřezat dřevěnou lžíci - how to carve a wooden spoon



Po drobném zpoždění způsobeném letním shonem a dovolenými v zaměstnání vám přinášíme další článek. Doufám, že vás potěší a přinese inspiraci pro další vaši činnost.

Téměř každý, kdo někdy držel nůž v ruce si dokáže vyřezat něco čím se nají. My si dnes ukážeme, jak si trochu ulehčit práci za použití nářadí, které najdete v téměř každé dílně.

Nejprve si nejděte nějaký vhodný materiál, pamatujte, že dřevo musí být řádně vyschlé, aby nepraskalo. Na vyřezávání je nejvhodnější lipové dřevo, protože je měkké a dobře se opracovává, ale můžete použít téměř jakékoli listnaté dřevo. Mě zbyl kousek lísky, tak jsem použil ten, i když má tendenci se štípat po vláknech a chce to proto větší opatrnost. Použít například smrk se ani nepokoušejte, ten tímto nešvarem trpí ještě víc. Polínko si podélně rozštípněte na dvě poloviny. Buď sekerou, nebo větším nožem za použití tlouku.


Pokud nevlastníte truhlářskou stolici, můžete pro upevnění obrobku použít stolařskou svorku. v první řadě si vytvořte rovinu. Buď větším nožem, pořízem, nebo nejlíp hoblíkem.


Poté si nakreslete tvar lžíce.Pokud jste perfekcionisti, vytvořte si šablonu z přeloženého papíru na který si nakreslíte polovinu lžíce v podélné ose. Po vystřižení a rozložení získáte zcela symetrickou předlohu. Pokud se držíte hesla "drobná nerovnost lahodí oku", tak jako já, můžete kreslit přímo na dřevo.


Následuje vydlabání vnitřku, lžíce. Nejlépe "lžícovým nožem", ten má zahnutou čepel a je přímo k tomuto účelu určen, ale bylo mi vždy líto utrácet několik stokorun, abych si vyřezal pár lžic. proto používám kulaté dláto. S trochou snahy lze použít i úzké ploché dláto.


Pilou si nahrubo upravte tvar lžíce. Rukojeť klidně "přitesejte" sekyrou.


Pak už zbývá jen vzít do ruky ostrý nůž a ořezat všechno přebytečné dřevo. K případnému dozdobení můžete použít elektrickou pájku, pokud ji nevlastníte, je možné použít i hřebík rozpálený v ohni, nebo jakoukoli jinou techniku, například malbu. Velice hezky vypadají florální motivy, nebo třeba i text, ale strohá jednoduchost je stálá klasika.

Ať vám dobře slouží
Beleg Haryon

Žádné komentáře:

Okomentovat