pondělí 18. června 2012

Jak vyrobit Krosnu – how to make a Frame pack


Poměrně dlouho jsme si nebyli jistí, jak pohodlně a stylově nosit vybavení na našich výpravách. Řešili jsme to historickými zavazadly, jako třeba různými vaky a pytly, anebo později tlumokem Lovce kamzíků z knihy „Maximilianovo Vítězství“(původní název Triuphzug Kaiser Maximilians). Bohužel jsme ale nikdy nedosáhli požadovaného objemu, anebo potřebného pohodlí. Pak jsme jednou na nádraží potkali trappera a on tam stal s nějakým žebříkem na zádech a na něm měl přivázaný plátěný pytel. Začal jsem se tak zajímat o krosny trochu hlouběji. Zjistil jsem například, že se různé rámové nosiče používají již od pravěku. Primitivní krosnou byl vybaven i legendární ledový muž Ötzi. A dnes neznám žádné pohodlnější a stylovější zavazadlo.



Jak se říká, všechno zlé je k něčemu dobré a díky jednomu nešetrnému pádu jsem byl nucen vyrobit si novou krosnu. Díky tomu vám můžu přinést fotonávod s popisem na její zhotovení.

Takže nejprve začněte materiálem. Sežeňte si pruty z lísky, nebo vrby o průměru 2,5 – 3,5 cm, počítejte s tím, že když odstraníte kůru, tak se průměr zmenší. Vhodné jsou především proto, že i po vyschnutí jsou pružné. Ideální doba pro řezání prutů je pozdní podzim, kdy už ve dřevě není míza a během zimy vám ještě vyschnou. Rozměry berte orientačně, jsou voleny podle mé postavy. Obecně platí pravidlo, že délka příčných tyčí A, B a C by měla být stejná jako šíře vašich ramen. Délka tyče F, respektive prostor, mezi tyčemi A a B by měl být stejný jako od ramen po ledviny. Ostatní rozměry už nemají vliv na pohodlí. Pokud použijete pouze tyče A – F tak vám bude krosna dobře sloužit, ale po několika pokusech jsem přidal i bederní opěrku, díky níž neleží krosna přímo na zádech a mezi zavazadlem a zády může proudit vzduch.



A – 45 cm čep v prostředku a 4 cm od krajů.
B – 45 cm čep v prostředku a 4 cm od krajů.
C – 45 cm
D – 65 cm čep 12cm od vrchu a 15cm od spodu.
E – 65 cm čep 12cm od vrchu a 15cm od spodu.
F – 50 cm čep 6 cm od krajů.
G – 15 cm
H – 22 cm
I – 25 cm
J – 15 cm
K – 22 cm
L – 25 cm



Tyče zkraťte na požadovanou délku a zakulaťte hrany. Pozor u tyče I a L jednu hranu zešikmete. Nyní už nechte materiál pár týdnů odpočívat, pokud byste krosnu vyrobili z živého dřeva, tak by se při schnutí mohla kroutit a praskat. Po vyschnutí odstraňte kůru a naměřte si místa pro čepy. I zde jsou podstatné rozměry vaší postavy a to pouze u tyčí A – F. Počítejte s tím, že pracujete s přírodním materiálem, který není úplně rovný a bude nutné nejprve místa pro čepy vyzkoušet, než je začnete řezat. Pokud nevládnete dobře nožem, není problém čep vybrousit kulatou rašplí, ale to nebude hraničářův problém, že? Je jen na vás jaký typ čepu si zvolíte, ale uvědomte si, že čep bude extrémně namáhán a není dobré materiál zeslabit příliš. Považuji za dobré hotový čep provrtat a zajistit kolíčkem. Můžete použít indiánskou vrtačku, nebo ti méně manuálně zruční třeba i elektrickou. Na kolíčky používám nějaké tvrdé dřevo, jako dub, nebo buk.




Až budete mít všechny čepy hotovy, zalepte je rozehřátou smůlou a zajistěte kolíčkem. Pak následuje vázání. Používám surovou kůži, při vysychání se smršťuje a čep tak velmi pevně stáhne. Pokud nemáte, i konopný provázek dobře poslouží. Ten ale napusťte včelím voskem.




Teď když už máte celou konstrukci hotovou, zbývá ji jen opatřit popruhy, výpletem, aby materiál nevypadával a bederní opěrkou. Výplet je jednoduchý, vezměte pevnější motouz a pomocí prusíků, lodních smyček, nebo liščích smyček vytvořte na tyčích D a E oka. K tomu aby byla všechna stejná použijte měrku. Pak už jen oka pěkně propleťte a je to hotovo. Bederní opěrka je jen pruh lněného plátna dlouhý zhruba 70cm a sešněrovaný směrem od těla. S popruhy už je to složitější. Doporučuji použít kožené a instalaci provést tak aby se dala kdykoli rozebrat. Použil jsem kožený přířez zhruba tvaru H a do něho přišněroval řemeny. Dole je uchytil tenčím koženým řemenem. 

Když už máte krosnu hotovou, je dobré kožené části namazat tukem, aby nepraskaly a dřevo přeleštit včelím voskem, aby nesáklo vodu. Proto, aby vám za deště nezmoklo vybavení, tak ho zabalte stylově do telecí kůže, anebo si můžete do rámu ušít z plachtoviny nějaký haversack ale to už by bylo na jiný článek.
 
Ať vám dobře slouží
Beleg Haryon

4 komentáře:

  1. Pokud by Vam bylo cokoli nejasneho, klidne piste sem. Rad odpovim.
    Priste uz budu publikovat clanky sam ;)

    OdpovědětVymazat
  2. Zdravím,
    mohl bych převzít Váš článek a umístit i se zpětným odkazem na jedny stránky?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Omlouvam se za pozdni odpoved, starsi clanky nekontroluju.
      Samozrejme, klidne clanek linkuj, budu rad, kdyz zde umistis i link stranek, kam jsi clanek umistil, treba inspiruji nekoho dalsiho.
      S pozdravem, Edward Smith

      Vymazat
  3. Dobrý večer, mohl bych poprosit o to, že by jste mi změřil tu kůži (tloušku, délku atd.). Myslím tu jak máte přišitým řemínkovým stehem. děkuji.

    OdpovědětVymazat