Troudová, nebo práchnová trubička. |
Dnes si ukážeme, nejen způsob výroby, ale zároveň i přepravy kvalitního troudu.
Práchno je na rozdíl od hubky velice křehké a je tak problém ho bezpečně přepravovat. Uchovávání troudu v kovových trubičkách a křesání do nich máme nálezy doloženo od druhé poloviny šestnáctého století. Je dost pravděpodobné, že se používali i dříve, ovšem z jiného materiálu, jako kost, nebo tvrdé dřevo a nedochovali se. Ovšem v podobě v jaké vám ji přinášíme my, je známa až z přelomu osmnáctého a devatenáctého století.
Konstrukce. |
Trubička připravena k přepravě. |
Při rozdělávání ohně se postupuje obdobně. Po vykřesání jiskry vložte trubičku do připraveného "hnízda" a po rozfoukání stačí látku zase zatáhnout do trubičky. Tímto způsobem vám bude vznikat stále nový troud.
Edward Smith
Hraničář
Žádné komentáře:
Okomentovat