Pemikan je trvanlivá vysokoenergetická potravina, která si
svou oblibu získala především při dlouhodobých pobytech v divočině, nebo
při přesunech v extrémních podmínkách. Pemikan, nebo jeho obdobu objevili
nezávisle na sobě mnohé kultury, již před tisíciletími. Údajně si Indiáni
vracející se z lovu připravovali pemikan z čerstvých úlovků a ten pak
uskladňovali v jakýchsi „spižírnách“, proto aby měli zásoby při dalším
lovu. V jedné takové spižírně byl nalezen poživatelný pemikan starý víc
jak dvě stě let. Byl také součástí jídelníčku Amundsenovi expedice na jižní
pól.
Příprava pemikanu je velice jednoduchá, složitější je
obstarání vhodných surovin. Proto, aby pemikan obsahoval všechny potřebné
živiny a dalo se tak na něm přežít několik měsíců, je nutné, aby byl připraven
z nutričně bohatých surovin. Tedy ze zvěře volně se pasoucí.
Nejprve si připravte sušené maso. Pěkné hovězí zbavte všeho
tuku, nakrájejte na tenké plátky silné asi 3 – 5 milimetrů. Dobře nasolte a
sušte na vzduchu. Práci si můžete ulehčit třeba elektrickou troubou, kde maso
sušte při 70˚C
Následuje příprava tuku. Lůj nakrájejte na kostky a pomalu
vyškvařte. Tuk nesmí prskat a přepalovat se. Odpovídá to přibližně 100 - 110˚C.
Mezitím si sušené maso nakrájejte na co nejmenší kousky a
rozdrťte v hmoždíři, nebo mezi dvěma kameny.
Nakonec smíchejte drcené sušené maso a vyškvařený tuk v poměru
1:1, zformujte směs do malých kostek, nebo válečků, nebo ji uskladněte do
keramických hrnků. Američtí osadníci pemikan balili do voskovaného papíru.
Předpokládá se, že v hluboké historii se jím plnila střívka.
Chuť není zrovna silná stránka pemikanu, ale je možné ho
před konzumací dochutit bilinkami, nebo jej použít jako základ pomazánek, či k přípravě
jíšky pro zahuštění polévek, nebo omáček.
Edward Smith
Hraničář
Hraničář
Důležitou přísadou pemmikanu je ovoce - jalovec,brusinky,borůvky i jiné zdroje vitamínů.
OdpovědětVymazatO tom tam nic nepíšete. Indiáni,ani jiné severské národy většinou nepoužívají sůl a vůbec
žádné koření,takže pro rozmazleného bělocha - nic moc. Ale když má člověk skutečný
hlad,tak sežere lecos....pan Zappi by mohl vyprávět......