Troudnatec kopytovitý (Fomes fomentarius) je víceletá dřevokazná houba z čeledi chorošovitých. Plodnice má kopytovitý tvar, u starších kusů spíše zploštělý. Mladý troudnatec má hnědou, později hnědošedou až šedou barvu. Povrch je pokryt tenkou, ale tvrdou kůrou. Na našem území roste především na bucích v horských oblastech, v nížině výjimečně i na bříze.
Lidstvo troudnatec využívá již déle než 5000 let, jako troud, nebo k stavění krvácení. K přípravě hubky z troudnatce nejsou za potřebí žádné zvláštní nástroje a vystačíte si se vším, co naleznete v přírodě. Je tedy pravděpodobné, že hraničáři využívali jako troud spíše právě hubku.
Poté co si přinesete troudnatec z lesa ho co nejdříve zpracujte, pokud to nestihnete tentýž den, uložte troudnatec do vědra s vodou, nebo ho nechte zatíženého v potoce. Pokud vyschne je již velmi obtížné troudnatec z pracovávat. S prací ovšem dlouho neváhejte, plodnice obsahuje velké množství bakterií a spor plísní a voda se rychle kazí.
Začněte tím, že okrájíte z plodnice kůru, při tom použijte velmi ostrý nůž s kratší čepelí. Při práci buďte velmi opatrní, riziko zranění je vysoké. Poté odstraňte hymenofor, tedy všechny rourky zespod plodnice. Konečné dočištění je nejlepší provádět tak, že plodnici přehnete přes kousek větve a postupně odřežete všechny zbytky. Nakonec odstraňte i jádro. Zbude vám plstnatá část připomínající korek.
Plstnatou vrstvu pak macerujte v roztoku vody a drceného dřevěného popela. Nechte hubku naloženou přibližně týden a pak ji jemně rozklepejte dřevěnou paličkou. Tento postup opakujte ještě alespoň dvakrát až třikrát. Každý týden bude hubka stále tenčí, až bude silná jen pár milimetrů.
Paličku vyrobíte jednoduše z rozsochy silnější větve.
Po třech týdnech nechte hubku pořádně vyschnout na prudkém slunci, nebo nad ohněm, dávejte ale pozor, aby se nevznítila. Hotovou hubku uchovávejte v suchu, přece jen se jedná o houbu a tak ráda táhne vodu. Před tím než na hubku budete křesat jiskru, je nutné její povrch trochu rozrušit ostřím nože, nebo hranou pazourku, povrch bude víc připomínat semiš a bude jiskru lépe chytat.
Hubka časem začne hůř chytat jiskru a bude obtížnější ji udržet, pak znovu opakujte postup s máčením v roztoku popela, většinou stačí už jen pár dní.
Po zapálení hubka bude stále hořet, je zbytečné ji spálit celou pro rozdělání jediného ohně, proto si ulomte hořící kousek, ze kterého oheň rozfoukáte. Nebo hořící hubku po rozfoukání uduste, ale pozor vydrží hořet opravdu dlouho.
Hraničář
Žádné komentáře:
Okomentovat